I was invited by ΠΣΒΑΚ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Βιομηχάνων Αρωμάτων και Καλλυντικών) to participate in their Annual Members Meeting and express my views on how Communication has changed and how much it affects the Cosmetics Consumer in 2023.
Bellow are the Q & As!
1. Ποιες είναι οι τάσεις της Επικοινωνίας στην αγορά των καταναλωτών. Από πού επηρεάζεται ο σημερινός καταναλωτής ?
Παραδοσιακά τα καλλυντικά χρησιμοποιούσαν την τηλεόραση, το ραδιόφωνο, τα περιοδικά, το outdoor (ή out of home όπως ονομάζεται τελευταία) και τους Celebrities για να επικοινωνήσουν ένα νέο λανσάρισμα ή προϊόν.
Την τελευταία 7-8ετία – με την εξέλιξη του κόσμου των digital και social media – βλέπουμε μια ραγδαία εξέλιξη του τοπίου αυτού προς τις Beauty Influencers και το λεγόμενο Beauty Influencer Marketing. Με τον όρο Influencer εννοώ τα άτομα που επηρεάζουν την γνώμη του καταναλωτή και μπορεί να ονομάζονται και με άλλους όρους όπως Creators, Digital Beauty Experts, Beauty Bloggers, Vloggers, Youtubers, ανάλογα με το περιεχόμενό τους.
Η επικοινωνία με την εξέλιξη του Digital κόσμου έχει αλλάξει. Ο καταναλωτής δεν πιστεύει την διαφήμιση της ίδιας της μάρκας πλέον, αλλά εμπιστεύεται την σύσταση, την πρόταση (recommendation) κάποιου που θαυμάζει, κάποιου που τον εμπνέει, τον διασκεδάζει, ακόμα κάποιου περνάει καλά μαζί του…! Τα Tutorial Videos και τα αναλυτικά Video reviews των καλλυντικών προϊόντων παίζουν ένα σημαντικό ρόλο στην επιρροή της επιλογής αγοράς ενός καλλυντικού.
Επιπλέον στο digital περιβάλλον, ο καταναλωτής έχει την ευκαιρία να δεί την διαφήμιση/προώθηση, να συγκρίνει, να αξιολογήσει και να προβεί άμεσα στην αγορά του προϊόντος, μέσα σε πολύ λίγα λεπτα.
Έρευνες δείχνουν ότι πάνω από το 70% των teenagers εμπιστεύεται τις/τους αγαπημένες του influencers από ότι τα παραδοσιακά μέσα. Μην ξεχνάμε όμως ότι αυτή η γενιά, οι millennials και Gen Z μεγάλωσαν με τα social media στο χέρι τους από την ώρα που αρχίσαν να περπατάνε (μην πω και πιο πριν!).
Η πανδημία επίσης – σε συνδυασμό με την εξέλιξη των social platforms - βοήθησε να εξελιχτεί με ακόμα ταχύτερους ρυθμούς το λεγόμενο Influencer Marketing κυρίως στην αγορά του Beauty και του Fashion.
Ο καταναλωτής – κατά την διάρκεια της πανδημίας- είχε ανάγκη να ‘’συνδεθεί’’ περισσότερο από ποτέ με κάποιον που θα τον βοηθούσε με την δύσκολη και μοναχική καθημερινότητά του. Την περίοδο αυτή εξελίχθηκαν πολλές Beauty Influencers που ‘’μοιραζόντουσαν’’ την γνώμη τους για κάποιο προϊόν, η για κάποια τεχνική περιποίησης ή μακιγιάζ. Ήταν ουσιαστικά ‘’η παρέα’’ τους κατά την διάρκεια του lockdown
Η γνώμη μου είναι πως χρειάζεται πάντα ένα καλό mix , ένας καλός συνδυασμός των μέσων. Σαφέστατα τα budget προς τις Beauty Influencers έχει πολύ σωστά αυξηθεί από πολλά brands καθώς παραμένει ακόμα μια οικονομική λύση που φέρνει αποτελέσματα, σε σχέση με άλλα μέσα και με καλά digital KPI όπως τα impression, το reach και φυσικά το engagement.
Επίσης εξαρτάται πολύ από το positioning του προϊόντος. Για παράδειγμα ένα εξιδεικευμένο, δερματολογικό προϊόν σαφέστατα χρειάζεται και το κανάλι των δερματολόγων. Η ένα πιο ακριβό προϊόν περιποίησης χρειάζεται και την αισθητικό στο σημείο πώλησης για να επεξηγήσει και να προτείνει την προσωποποιημένη λύση στον καταναλωτή.
Όπως επίσης εξαρτάται εάν υπάρχει φυσικό σημείο πώλησης ή eshop. Για το eshop δεν υπάρχει αμφιβολία, η digital διαφήμιση και τα Google Ads και SEO είναι απαραίτητα εάν θέλεις να υπάρχεις σαν επιλογή.
Η τηλεόραση κατά τη γνώμη μου παραμένει Νο1 για να γίνει γνωστό ένα νέο προϊόν. Παραμένει επίσης και ένα ακριβό μέσο! Υπάρχουν όμως και πιο οικονομικοί τρόποι να συμπεριλάβει κάποιος την τηλεόραση στο mix των μέσων του, όπως αυτός της παρουσίασης μέσα από κάποια εκπομπή. Έχουμε δεί πως δουλεύει πολύ καλά, καθώς η ‘’σύσταση’’ και η πρόταση για το προϊόν γίνεται και μέσω της παρουσιάστριας και όχι άμεσα από την ίδια την μάρκα.
Για να συνοψίσω, ναι οι τρόποι επικοινωνίας έχουν αλλάξει πολύ προς το digital και το Influencer Marketing, αλλά πάντα χρειάζεται ένας καλός συνδυασμός και με κάποια παραδοσιακά μέσα, ανάλογα με τον Επικοινωνιακό Στόχο της κάθε μάρκας ή του κάθε λανσαρίσματος.
2. Αρκεί μόνο η επικοινωνία / διαφήμιση από τα παραδοσιακά μέσα, τα digital ή τις influencers ή χρειάζεται και η ανθρώπινη επικοινωνία από το σημείο πώλησης?
Εδώ είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα που επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες μέσα σε μια εταιρία. Ας το δούμε όμως μεμονωμένα από το πόσο επηρεάζεται ο καταναλωτής από την επικοινωνία στο σημείο πώλησης. Είπαμε προηγουμένως πως το 70% των teenagers επηρεάζονται από κάποια Influencer ή video tutorial για την τελική επιλογή τους. Αυτή η γενιά πιστεύω πως ναι θα μπορούσε να κάνει τις αγορες της και χωρίς βοήθεια στο σημείο πώλησης. Αλλά αυτή η γενιά γενικώς είναι μαθημένη να ενημερώνεται μόνη της επιλέγοντας η ίδια πως και από που θα πάρει αυτή την ενημέρωση. Είναι τόσες πολλές οι επιλογές της μέσα στον κόσμο του digital – που τον χειρίζεται πολύ καλά από μικρή ηλικία - , ώστε μπορεί να διαμορφώσει την άποψη της για ένα προϊόν πριν επισκεφθεί το σημείο πώλησης. Οπότε όταν φτάσει στο σημείο πώλησης είναι ήδη πολύ καλά ενημερωμένη για το τι θέλει.
Πέρα όμως από την γενιά των Gen Z και των Millennials, υπάρχουμε ακόμα και εμείς (!). Η δικές μας γενιές έχουν μάθει από την ανθρώπινη επαφή. Η δικές μας γενιές – μην ξεχνάμε- είναι οικονομικά πιο ανεξάρτητες, και μπορούν να διαθέσουν ένα μεγαλύτερο κονδύλι για την καλλυντική τους περιποίηση. Αυτές λοιπόν οι γενιές, ναι χρειάζονται την συμβουλή της ‘’ειδικού΄΄ της μάρκας στο σημείο πώλησης. Θέλουν να συζητήσουν την ανάγκη τους και να βρουν μια προσωποποιημένη λύση στο πρόβλημα τους. Μην ξεχνάμε πως αυτές οι γενιές χρειάζονται και ποιο εξιδεικευμένες λύσεις στην ανάγκη της επιδερμίδας τους, ή του μακιγιάζ τους.
3. Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του sustainability στην επικοινωνία ενός καλλυντικού προϊόντος?
Η τάση του Sustainability ή/και του ‘’Clean Beauty Products’’ θα παίξει κατά την γνώμη μου πολύ μεγάλο ρόλο και στην επικοινωνία τα επόμενα χρόνια σε κάθε αγορά, μεταξύ αυτών και στην αγορά των καλλυντικών. Κάποιοι το βλέπουν ήδη σαν μονόδρομο.
Βλέπουμε πολύ μεγάλες εταιρίες καλλυντικών / brands να κινούνται προς σε αυτήν την κατεύθυνση. Ακόμα και Brands που δεν έχουν συνθέσεις που μπορεί να χαρακτηριστούν ‘’Clean Beauty’’ (δηλαδή με συστατικά φυσικά και μη βλαβερά προς το περιβάλλον), κάνουν προσπάθειες να επιδείξουν περιβαλλοντική ευθύνη είτε μέσω της συσκευασίας τους (eco ή recyclable packaging) είτε μέσω της γραμμής παραγωγής τους (λιγότερες εκπομπές διοξειδίου άνθρακα στα εργοστάσιά, επιλογή ή διαμόρφωση Green Buildings) είτε μέσω εθελοντικών προγραμμάτων στα γραφεία τους (προγράμματα ανακύκλωσης, συμμετοχή σε περιβαλλοντικές δράσεις κλπ, κλπ), τα οποία και τα επικοινωνούν.
Στο εξωτερικό βλέπουμε πως η δείκτης ‘’Sustainability’’ μιας εταιρίας επηρεάζει σημαντικά την επιλογή των επενδυτών.
Αυτό θα συμβαίνει όλο και περισσότερο και στην διαδικασία επιλογής καλλυντικού από τον καταναλωτή.
Η τάση του Healthy Living προεκτείνεται και στο να ζούμε σε ένα Healthy Planet. Άρα μιλάμε πλέον για έναν Environmental Conscious Καταναλωτή.
Οπότε για να απαντήσω στην ερώτησή ας, ναι, η αναφορά του Sustainability ενός προϊόντος ή brand θα είναι από τα βασικά χαρακτηριστικά της επικοινωνίας τους εάν θέλει να είναι ανταγωνιστικό.
Comentários